Când este cel mai bun moment să începi negocierile pentru închirierea unui spațiu industrial?

Chiar dacă sună a clișeu, răspunsul imediat și scurt este… “depinde”. Depinde pe de o parte de nevoile spațiului, de complexitatea activității pe care o vei desfășura, perioada contractuală și pe de altă parte de spațiile disponibile, vechimea acestora, standardele din piață și capacitatea dezvoltatorilor de a adapta spațiile la nevoile tale.

Pe lângă timpul necesar pentru pregătirea spațiului din punct de vedere constructiv, este necesar să iei în considerare și perioada de timp necesară autorizării sau reautorizării spațiului, în conformitate cu modul în care urmează să fie utilizat. Una din cele mai importante autorizații este pentru securitatea la incendiu.  Proprietarul este cel care obține această autorizație, în baza unui scenariu de securitate la incendiu și a planurilor vizate spre neschimbare. Chiriașul are obligația să utilizeze spațiul conform scenariului și fără a aduce modificări de compartimentare acestuia.

Consider că este puțin probabil să poți identifica un spațiu ocupabil imediat și perfect compatibil cu activitatea pe care dorești să o desfășori: să fie ideal din punct de vedere al locației, formei, compartimentării, tipurilor de acces și autorizațiilor valabile. În consecință, pentru ca spațiul pe care urmează să-l închiriezi să răspundă cât mai bine nevoilor, e nevoie de timp pentru căutarea, negocierea, personalizarea și autorizarea spațiului. Dacă ești în căutarea unui spațiu de depozitare este recomandat să începi negocierile cu cel puțin 3 luni înainte de începerea activității operaționale în noul spațiu. Dacă urmează să faci producție, cel mai probabil vei avea nevoie de cel puțin 6 luni de pregătire: să cauți, să contractezi, să amenajezi și să autorizezi pentru ca apoi să poți începe producția.

Contractul de închiriere este cel puțin la fel de important precum standardele construcției pentru că drepturile legale ale chiriașului nu pot fi susținute fără obligații iar pentru ca resursele de timp și bani să fie folosite în scopul activității desfășurate, este esențial ca spațiul să corespundă cel mai bine nevoilor pe termen mediu și lung. O relocare fortuită se poate dovedi extrem de costisitoare și păguboasă. Un contract pe termen lung pe de altă parte, cu posibilitatea sau chiar dreptul de a extinde suprafața închiriată, se poate dovedi cadrul ideal pentru o dezvoltare sănătoasă. Ca să poți aduce în scenă un asemenea scenariu, este nevoie de suficient timp să găsești, locația potrivită și partenerul ideal cu care să poți face proiecții pe termen lung.


Dan Paraschiv, Co-Founder Urbano Parks
www.urbanoparks.ro

Absolvent al Universității Tehnice din Cluj-Napoca în anul 2003 Dan și-a încput cariera în anul 1999, urmând ca în 2004 să devină Audi Sales Director. Timp de un an, Dan și-a perfecționat arta de business architect la HTO Architecture Engineering ca și Branch Manager după care a urmat aceeași cale în DAF România timp de aproape trei ani. Pasiunea pentru industrial real estate s-a cultivat din 2018 până în 2019 pe poziția de Business Development Manager Transilvania la CTP Invest. Natural a urmat „infuzia” în real estate ca și fondator partener la Urbano Parks.